Geartsje Dupon mag zich officieel goudsmid (ook wel edelsmid) noemen. Dat klinkt alsof ze alleen sieraden van goud maakt, maar dat is niet het geval. Wat is het verschil tussen een goudsmid, zilversmid en juwelier?

Om bij het ambacht van Geartsje Dupon te beginnen: zij is goudsmid. Daartoe heeft ze de vierjarige vakopleiding in Schoonhoven gevolgd en met succes afgerond. Een ander woord voor goudsmid is edelsmid. Een goud- of edelsmid maakt sieraden of kleine (gebruiks)voorwerpen (een speld, of onderscheiding bijvoorbeeld) van edelmetalen als geelgoud, witgoud, titanium en zilver al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld edelstenen, fijne houtsoorten en parels.

Ze mag dan met zilver werken, zilversmid is Dupon niet. Zilversmeden maken grotere gebruiksvoorwerpen (schalen, bestek en kandelaars bijvoorbeeld) van zilver. In de naam Dupon Edelsmid & Juwelier zit wel het woord ‘juwelier’. Juweliers verkopen uitsluitend sieraden, moet er iets gerepareerd, dan vragen ze het aan de goudsmid. Dupon Edelsmid & Juwelier is thuis in beide vakken. Daardoor kunt u er zowel terecht voor kant-en-klare sieraden, als speciaal voor u ontworpen sieraden en reparatiewerk.

Sieraden bestaan al sinds de prehistorie. Toen werden ze nog gemaakt van botten. Later, in de bronstijd (3000-800 voor Christus) leerden mensen brons te gieten en metaal te bewerken. Vanaf toen werden er ook sieraden van edelmetaal als goud en zilver gemaakt. Omdat dit materiaal zo goed bewaard blijft, is er vrij veel bekend over sieraden van weleer. Die oude sieraden vormen nu ook nog vaak een bron van inspiratie voor edelsmeden als Dupon Edelsmid & Juwelier.